Vlechten voor kinderen
28 april 2019 

Vlechten voor kinderen

Wat gaan we behandelen?

  1. Leuke vlechten voor kinderen
  2. Basis vlechten voor papa
  3. Tips voor vlechten met kinderen

Op onze site worden verschillende kindervlechten uitgelegd. Hieronder kun je zien hoe je 2 leuke kindervlechten kunt maken, daarnaast leggen we ook een basis vlecht uit voor papa. Aan het einde van het artikel vind je tips voor vlechten met kinderen.

Leuke vlechten voor kinderen

Vlechten.net heeft 2 vlechten die heel leuk zijn bij kinderen, een stoere lente vlecht en 2 vlechten naar een hartje. Stap voor stap kun je hier zien hoe je die zelf kunt maken. Deze 2 vlechten zijn erg leuk bij kinderen en ze hoeven er niet te lang voor stil te zitten.

   • Stoer lente vlecht

stoer lente vlecht

Stap 1 – Om te beginnen

Om te beginnen kam je het haar van het kind goed uit en maak je het een beetje vochtig, bijvoorbeeld met een plantenspuit. Je kamt het haar daarna eerst helemaal naar achter, vanaf de voorkant maak je 5 taartpunten tot de kruin. Taartpunten maken betekent het scheiden van het haar in de vorm van een taartpunt. Kijk naar de foto hiernaast voor een voorbeeld.

In het midden maak je 1 taartpunt en aan elke kant daarvan nog 2 taartpunten. De voorkant is nu in 5 stukken verdeeld. Daarna begin je in het midden met vlechten.

 

Stap 2 – de start

Je begint met het eerste stuk haar vooraan, dat kam je nog een keer goed door. Dit stuk haar ga je nu invlechten. Je verdeelt de pluk in 3 stukken, zo begin je met de invlecht. Doe eerst de rechter pluk over het midden en doe dan hetzelfde met de linker pluk. Daarna pak je er steeds een plukje haar bij, dit doe je tot je aan de kruin bent gekomen. Als je niet weet hoe je een invlecht maakt, kijk dan op onze site bij het artikel over invlechten. Als je bij de kruin bent gekomen, vlecht je een stukje door en maak je de vlecht vast met een klemmetje.

 

Stap 3 – verder vlechten

Wat je bij de middelste taartpunt hebt gedaan, doe je nu ook bij de andere 4 taartpunten. Alle vier de taartpunten vlecht je in tot aan de kruin. Als je bij de kruin bent, vlecht je nog een stukje door en maak je de vlechten vast met een klemmetje.

Stap 4 – de finish

Van het haar dat overblijft ga je een staart maken. Voordat je de staart maakt, maak je eerst het haar weer een beetje vochtig, daarna borstel je het omhoog om een hoge staart te maken. Zorg ervoor dat je staart komt te zitten op de plek waar de vlechten beginnen. Als je al het haar bij elkaar hebt geborsteld, hou je het vast en doet alle 5 de vlechten erbij.

Haal eerst alle klemmetjes uit de vlechten en maak dan alles vast met een elastiek. Met een van de doorgevlochten vlechten draai je om het elastiek heen zodat je dat niet meer ziet. Zorg dat deze vlecht goed vast komt te zitten, zodat hij niet los kan gaan. 

Je stoere lente kapsel is klaar!

Je kunt in plaats van 5 vlechten ook 3 vlechten maken, net zoals je hiernaast op de foto ziet. Kijk wat je zelf mooi vind of wat het mooiste staat bij het kind.

Good luck!

   • 2 vlechten naar een hartje maken

De 2 vlechten naar een hartje is een heel kinderlijke vlecht. Het resultaat is heel schattig en daarom leuk voor bij een kind. Deze vlecht is ook heel makkelijk te maken voor vaders.

vlecht kind 2

Stap 1 – de start

Eerst maak je een scheiding in het haar van het kind. Dit kan zowel in het midden als schuin. Aan de rechterkant neem je daarna een hele grote pluk (een soort lok), die pluk verdeel je in 3 delen. Dan ga je een normale 3 strengen vlecht maken: pak de rechter pluk en doe deze over de middelste, dan doe je de linker pluk ook over de middelste. Vlecht door tot je ongeveer in het midden bent, deze vlecht maak je even vast met een klemmetje. Daarna ga je zo ook de linker kant van het hoofd doen.

Stap 2 – wat daarna?

Als je de linker- en de rechterkant hebt gedaan, bind je allebei de plukken aan de achterkant aan elkaar met een elastiekje. De klemmetjes kun je eerst verwijderen. Het staartje haal je nu achter de vlechten langs, en verdeel je daarna  in 2 delen. Kijk hiernaast op de foto om te zien wat de bedoeling is.

 

Stap 3 – het hartje maken

Van elk plukje maak je nu een klein vlechtje volgens het principe van een gewone 3 strengen vlecht. Het resultaat is 2 kleine vlechtjes. Met deze 2 vlechtjes ga je nu een hartje maken. Het makkelijkste is als je waar het hartje eindigt, daaronder nog een klein plukje kunt pakken. Nu bind je het plukje en de uiteinden van het hartje samen vast met een elastiekje. Op deze manier blijft het hartje op de goede plek zitten. Als laatste maak je het hartje nog aan de bovenkant vast met een speldje, zodat het niet gaat zakken.  

Succes!

Basis vlechten voor papa

We gaan voor vaders uitleggen hoe je een basisvlecht maakt. Vaders hebben het soms moeilijk om haren bij een kind te doen, deze uitleg is dus speciaal voor hen.

   • 3 strengen vlecht speciaal voor vaders

staart vlecht

Stap 1 – de techniek

Je begint zoals altijd het haar uit te kammen. Doe dat altijd voorzichtig vanaf de onderkant en ga steeds verder naar boven. Als je al het haar hebt uitgekamd, pak je alles bij elkaar en doe je er een elastiekje om.

Het makkelijkste is om eerst van al het haar een staart te maken en dan vanuit die staart een vlecht te maken. Je kunt ook zonder eerst een staart te maken meteen gaan vlechten.

 

Stap 2 – de start

Je verdeelt de staart in 3 gelijke delen. Nu neem je de buitenste pluk haar, rechts of links maakt niet uit. In deze uitleg beginnen we met rechts. Deze pluk leg je over de middelste pluk heen. De pluk die je net over de middelste pluk hebt gedaan, hou je tussen je linker duim en wijsvinger vast. De linkse pluk hou je met de andere vingers van je linker hand vast. De rechter hand heeft nu niets vast. Met deze hand pak je de losse pluk haar vast, dan pak je met dezelfde hand (rechts) de middelste pluk vast met de duim en de wijsvinger, met de duim boven op. Leg je middelvinger van de rechter hand over de pluk heen, de linkse pluk leg je over je rechter middelvinger heen en deze sluit je. Zoals je op de foto hiernaast ziet.

Nu pak je met je linkerhand de onderste pluk, dan leg je weer je linker duim en wijsvinger over de linker en de middelste pluk.

Dan heb je met je rechter hand de rechtse pluk vast en deze doe je weer over de middelste pluk, deze leg je weer over je linker middelvinger en die sluit je weer. Daarna pak je weer de pluk met je rechter hand.

Dit herhaal je net zolang, tot je helemaal onderaan bent.

 

Stap 3 – de finish

Als je de haren helemaal tot onderaan hebt gevlochten, pak je alles bij elkaar en maak je het met een elastiekje vast. Zorg ervoor dat het elastiekje goed vast zit, zodat de vlecht niet halverwege de dag los komt te zitten. Nu heeft je kind een mooie 3 strengen vlecht.

Je kunt verschillende andere dingen met het haar doen als je deze vlecht eenmaal onder de knie hebt. Bijvoorbeeld 2 vlechtjes of 2 staartjes met een vlecht erin. Voor meer uitleg van verschillende vlechten kun je een kijkje nemen op onze website.

 

In de tekeningen hieronder kun je nog eens zien wat precies de bedoeling is.

 

vlechten 2

Veel succes !

Wil je als vader meer vlechten leren? Neem dan ook eens een kijkje op Prinsessenhaartjes YouTube, daar worden vlechten uitgelegd speciaal voor papa’s. Op deze video kun je wordt speciaal voor vaders uitgelegd hoe je een invlecht maakt.

Tips voor vlechten met kinderen

 • Je kunt beginnen met vlechten bij kinderen van ongeveer 1 jaar oud. De haartjes zijn dan nog niet heel lang, maar wel lang genoeg om te kunnen vlechten. Je kan al wel eerder beginnen met haartjes te kammen en bijvoorbeeld vast te zetten met speldjes.
 • Als je al vanaf jonge leeftijd begint met haren vlechten of speldjes in de haren te doen raken kinderen eraan gewend en is het niet lastig om ze stil te laten zitten.
 • Maak het leuk voor het kind als je de haartjes gaat vlechten. Als ze klein zijn vinden ze veel dingen leuk, zoals bijvoorbeeld kijken naar tekenfilms. Je kunt een leuke film opzetten op de tv of tablet om kinderen af te leiden. Als ze afgeleid zijn kun je rustig de haartjes doen.  
 • Je kunt het vlechten ook op een andere manier leuk maken door bijvoorbeeld als ze klaar zijn en hebben stil gezeten een sticker te geven. Met de stickers kunnen ze dan ergens voor sparen.
 • Begin niet meteen met al het haar te vlechten bij hele jonge kinderen. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met kleine stukjes te vlechten.

Op Prinsessenhaartjes kun je meer tips vinden over vlechten bij kinderen en veel leuke voorbeelden voor vlechten voor kinderen.

Vlecht cursus

Wil je nog meer oefenen? Bekijk dan de vlecht cursus. Met de vlecht cursus kun je tegen een kleine vergoeding levenslang de allermooiste vlechten leren.  Klik hier om verder te gaan.

Vlecht cursus

Reactie plaatsen

Altijd al willen leren vlechten?

Download GRATIS het vlecht inspiratieboekje

No opt-in form has been selected