vlechten

Vlechten zoals iedereen weet zijn de vlechten nooit uit geweest. Het word al eeuwen lang gedaan. Daarvoor werd de speciale bindtechniek van de vlecht gebruikt daar  werd een sterke bundel mee gemaakt van draad, haar, riet, stro, touw of ander soort materiaal, daarvoor werden  drie of meer strengen  gebruikt. Het maken van een vlecht wordt vlechten genoemd. Vlechten werd vroeger al gedaan voor diverse doeleinden, zoals het maken van mandjes, armbanden, hoeden. En natuurlijk de mooie vlechten in het haar zijn nu een enorme hit! Er zijn nu verschillende soorten vlechten en technieken die je snel en makkelijk onder de knie  kan hebben. De bindtechniek van de vlecht houd de strengen bij elkaar en zorgt voor de mooiste creaties.

VLECHTEN

Het vlechten bestaat uit een aantal basistechnieken die je eindeloos kunt variëren en combineren. Het is verstandig om je deze basistechnieken eigen te maken. Als je deze technieken goed onder de knie hebt dan wordt het vlecht- ten veel gemakkelijker. Er zijn vier basisvlechten die je nodig hebt om verschillende soorten vlechten te kunnen maken:

  • De basisvlecht
  • De opvlecht
  • De invlecht
  • Haarbanddiadeemvlecht

De basisvlecht 

(Voor deze vlecht gebruik je de bovenhandse vlecht techniek)
Is het begin van alle vlechtsoorten je moet eerst de basisvlecht door hebben wil je verder kunnen gaan met het vlechten. De basis vlecht gaat al volgt. Je pakt al het haar en verdeeld die in 3 gelijke delen. Hier voor gebruik je beide handen. Je pakt met je linkerhand de linker haarstreng en breng je bovenhands na de middelste streng toe. De middelste haarstreng verplaatst zich na de linker buitenkant. Ondertussen houd je de rechter haarstreng vast met je rechterhand. Je doet nu precies hetzelfde alleen dan aan de rechterkant. Dus je rechterhaarstreng verplaatst zicht dit keer na het midden toe en de middelste verplaatste zich naar de recher buiten kant. Deze stappen herhaal je telkens je gaat bovenlangs en je trekt de strengen stevig aan.

De opvlecht

(Voor deze vlecht gebruik je de onderhandse vlecht techniek)
De basis opvlecht is een belangrijke techniek die we voor verschillende vlechten gebruiken. De basis opvlecht is een herhaling van de basis invlecht het enige verschil is dat je onderhands door gaat vlechten.
de strengen worden aangedrukt met de duimen. Met de middelvinger vang je de haarstrengen op en met de pink en de ringvinger houd je de andere strengen stevig beet. Als je eenmaal aan het vlechten bent ga je vanzelf met de middelvinger opvangen met de duimen aandrukken en met de overgebleven strengen het haar stevig beet houden. Bij de opvlecht is het aantrekken van de haar strengen erg belangrijk.

De invlecht   

( Voor deze vlecht gebruik je de bovenhandse vlecht techniek)
De basis invlecht is een techniek die net ietsjes moelijker is dan de basis vlecht. Je gebruikt de zelfde vlecht techniek je vlecht bovenlangs en pak steeds haar bij van de buiten kanten. LET OP  als je het haar gaat invlechten dan vlecht je van boven af naar beneden toe. Je begint met een klein pluk haar en pak vanuit de buiten kanten haar bij, dus als je vanaf de rechterkant je haar streng naar het midden toe brengt neem je een pluk vanaf de rechterbuitenkant mee na het midden toe dit geldt ook voor de linkerkant. Haarbij pakken na het midden brengen en aantrekken.

De diadeemvlecht


( voor deze vlecht gebruik je de bovenhandse vlecht techniek en pak je maar aan een kant haar bij )
Dit is een wel hele speciale vlecht techniek bij de diadeemvlecht  pak je maar aan een kant haar bij. Haar vanaf de bovenkant en zo blijf je maar door vlechten. De diadeem vlecht word bovenhands ingevlochten je kan verschillende kapsels maken met de diadeemvlecht maar dan moet je wel eerst de basis techniek onder controle krijgen. Hiervoor kun je de speciale pistooltechniek gebruiken die je hieronder uitgelegd krijgt.

De speciale pistooltechniek

De pistooltechniek is de meest eenvoudige manier om het vlechten aan te leren. Met deze techniek houd je de controle over je haarstrengen en je kunt de strengen goed aangedrukt houden. Als je een haarstreng overpakt kun je de vlecht ook goed strak trekken. Ben je gewend aan  een andere techniek dan moet je hier uiteraard even aan wennen. De pistooltechniek is de meest eenvoudige manier van het invlechten. Voor een eenvoudige vlecht verdeel je je haar in drie gelijke strengen.

Wijsvinger
Houd je wijsvinger gestrekt achter de vlecht.

Duim
Met je duim houd je de haarstrengen in bedwang. Het vastpakken doe je samen met je wijsvinger

Middelvinger
je opent je middelvinger als de nieuwe haarstreng in het midden daar wordt afgeleverd.

Ringvinger en pink
Deze vingers gebruik je voor het vastpakken en aantrekken van de haarstrengen.

Bekijk nu ook de video van de pistool techniek

 

Er zijn verschillende soorten vlechten en vlechttechnieken dat is wel duidelijk geworden. De populairste vlechten die het meest gemaakt worden zijn toch wel de……

  1. Visgraatvlecht
  2. Haarbanddiadeemvlecht
  3. Watervalvlecht
  4. Franse vlecht

De visgraatvlecht

de visgraat vlecht is een van de makkelijkste vlechten die je hebt. Het is ook de enige vlecht die je met 2 strengen vlecht. Het is belangrijk dat je de basis techniek van de visgraatvlecht onder de knie hebt zo kan je verschillende visgraten maken en zelf creaties bedenken. Zo is de Franse invlecht heel erg in op dit moment. Hier word de visgraatvlecht vanaf de boven kant naar beneden door ingevlochten.

Haarband diadeem vlecht

Een wel heel bijzondere haarbanddiadeem vlecht die je heel makkelijk zelf kan maken. Zoals je ook kan zien op de afbeelding zie je dat de haarstrengen mooi in de vlecht worden opgenomen. Bij dit kapsel kan je zelf kiezen of je nou wat dikkere haarstrengen pakt of dan toch de dunnere. Op de afbeelding boven in worden dikkere haarstrengen gebruikt. Het is belangerijk dat je haarstrengen de gelijke dikte hebben en mee gevlochten kunnen worden.

Watervalvlecht

De waterval vlecht is een vernieuwde maar een hele populaire vlecht. De waterval vlecht ziet er leuk en hip uit de strengen van de waterval vlecht vallen er mooi tussen uit zo krijg je een dubbel mooi effect. Het belangrijke van deze vlecht is dat je goed geconcentreerd aan het vlechten bent. Het is voor de eerste keer erg wennen aan de techniek maar hoe vaker je dit doet hoe beter het de volgende keer zal gaan. De waterval vlecht is een super leuke vlecht voor schoolgaande kinderen.

Franse vlecht

De Franse vlecht is de bekendste vlecht van alle vlechtsoorten. Deze vlecht word al een tijd lang in het haar gedaan. Voor deze vlecht gebruik je de bovenhandse vlecht techniek en bij het vastpakken kun je het beste de pistooltechniek gebruiken. Met deze techniek kun je rustig in een stuk doorvlechten en kun je ieder moment de strengen op je hand laten rusten en kijken hoe je de vlecht verder kunt vlechten.

Vlecht cursus

Wil je nog meer oefenen? Bekijk dan de vlecht cursus. Met de vlecht cursus kun je tegen een kleine vergoeding levenslang de allermooiste vlechten leren.  Klik hier om verder te gaan.

Vlecht cursus

Reactie plaatsen

Altijd al willen leren vlechten?

Download GRATIS het vlecht inspiratieboekje

No opt-in form has been selected